Maatwerkopleiding: van veiligheidsmedewerker naar verpleegkundige

Maatwerkopleiding: van veiligheidsmedewerker naar verpleegkundige

Summa Zorg verzorgt maattrajecten voor mensen die vanuit een andere branche willen switchen naar de zorg. De reguliere Verpleegkunde-opleiding wordt bijvoorbeeld in maatwerkvorm aangeboden aan veiligheidsmedewerkers van de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven). Zij zijn nu halverwege het leerjaar.

Veiligheidsmedewerkers

Het tekort aan zorgpersoneel was aanleiding voor GGzE om onder hun veiligheidsmedewerkers te polsen wie veel affiniteit heeft met de zorg. Uiteindelijk zijn 11 studenten geselecteerd voor een maatwerkopleiding Verpleegkunde.

“Na ongeveer twee jaar te hebben gewerkt als Medewerker Toezicht en Veiligheid merkte ik dat ik het verpleegkundige vak steeds interessanter begon te vinden. Ik gaf bij mijn leidinggevende aan dat ik graag de volgende stap wilde maken”, vertelt student Peter Spoorenberg. Ook Medewerker Veiligheid en Logistiek (MVL) Dave Joosten zocht meer verbreding: “Ik vind de begeleiding van en zorg voor mensen goed bij mij passen. Toen mijn teamleider met info over deze opleiding aan kwam zetten, besloot ik me aan te melden.”

Verkort BBL-traject

De maatwerkopleiding bestaat uit een verkort BBL-traject van ongeveer drie jaar. De studenten zijn begonnen met tien weken fulltime school. Daarna gaan ze om de week twee dagen naar school.

Nieuwe doelgroepen

Summa Zorg hoopt met het aanbieden van maatwerkopleidingen andere doelgroepen aan te boren, om zo de vraag naar nieuw personeel te kunnen beantwoorden. Summa richt zich met de maatwerk-opleiding op mensen die werkzaam zijn in een andere functie, maar veel affiniteit hebben met de zorg. Door hun werkervaring of bijvoorbeeld de mogelijkheid tot thuisstudie kunnen deze mensen een opleiding sneller doorlopen.

Bron: Summa Zorg

About the Author:

Leave A Comment